lördag 9 mars 2013

Vårsopningens betydelse

Nu börjar vårsopningen ta fart, delar av sträckan Hässelby mot city är redan sopad. Vilken betydelse har vårsopningen för cykelpendlarens framkomlighet egentligen?


Jag skulle säga att vårsopningen har liten betydelse för framkomligheten för en cykelpendlare. I alla fall om jag jämför med den felaktiga plogningen som sänker hastigheten nästan till promenadhastighet. Snöfri asfalt med sand på vintern ser jag i dagsläget som väldigt lättcyklat.

Sopningen har andra fördelar, speciellt för de som åker rullskidor, inlines, motionscykel eller racercykel. Då är sopningen helt avgörande, och det är irriterande när grus efter slarvigt utförd sopning blir kvar i flera månader.

Det är skönt att slippa dammet, och alla partiklar som är hälsofarliga. Oklart om cykelbanor sopas med maskiner som reducerar de hälsofarliga partiklarna. Alltså de maskiner som sopar bilvägarna. 

Vad tycker ni? Jag är dåligt påläst här och gissar lite.

3 kommentarer:

 1. Krister Isaksson10 mars 2013 kl. 20:46

  Är du säker på att det är vårsopning och inte resultatet av sopsaltaren du ser?

  SvaraRadera
 2. Det mest troliga är kanske att det är en tidigare insats av borstsaltaren/sopsaltaren. jag har tyvärr ingen track på senaste veckorna, har varit bortrest.
  En OT fundering är ju att med borstsaltaren/sopsaltaren blir det ju bra framkomlighet, och då har man gjort ett val att det inte ska sandas. Precis som på bilvägarna, där sandar man väl aldrig om man väljer att salta? Jag har ingen koll här.

  SvaraRadera
 3. Krister Isaksson11 mars 2013 kl. 09:46

  Det är med all sannolikhet ett resultat av sopsaltaren du ser. Det ser likadant ut i söderort (Magelungsvägen, Farstavägen) där den far fram. Just på Farstavägen är det mycket tydligt då man valt traditionell metod på ena sidans gc-bana och på andra sidans gc-bana kör sopsaltaren - fullt med sand och grus på en sida, soprent på andra sidan, det är som natt o dag! Detta är ju ytterligare en fördel med sopsaltaren och även om man då o då kompletterar metoden med sandning försvinner sanden nästa gång man sopsaltar. Så vårens utdragna sopning kan på dessa sträckor vara ett minne blott!

  SvaraRadera