måndag 21 januari 2013

Kalla fötter

Min dåliga blodcirkulation gör att fötterna lätt blir kalla vintertid. Även när jag kickar igång cirkulationen med hett fotbad innan. Kanske bidrar den stela positionen i cykelskon också. I löpning har jag inte samma problem. Nu har jag testat nya Shimano vinterskor i oversized, kommer det att funka? Eller måste det bli batteri-sula?

Jag har alltid kalla fötter vintertid, men när väl blodcirkulationen kommit igång efter en timme eller två, då brukar det inte vara några problem. Ofta brukar jag kickstarta med ett hett fotbad innan jag ska ut i skidspår, åka skridsko eller cykla. Vid löpningen är det inga problem.

Jag har tidigare använt en äldre modell av Shimanos vinterskor SH-W 101 som jag har dessutom kompletterat med neoprenöverdrag. Men det förslår inte i stark kyla. Jag blir till och med kall under Vätternrundan om det är ruskväder i de skorna. Grym kvalitet dock.Jag har nu köpt nya Shimano SH-MW81 kraftigt oversized, tre storlekar upp. Från 44 till 47. Jag har först vanlig vintersocka och sedan en tokfet yllesocka på det. Den gamla vita militära yttersockan, om nu någon kommer ihåg den. Skon känns fortfarande skön och bra på foten, med bibehållet hälgrepp.Testar i modesta minus 5 grader, in till city och lite till, ca 28 km. Det är varmt och gött i ca 10 km, sen kommer den vanliga stela kylan i tårna ändå. Kanske är det det monotona rörelsemönstret, och den styva cykelskon som är problemet. En cykelsko ska ju vara styv för att ge bra effekt i cyklingen.

Nästa test skulle kunna bli batterisula, återkommer efter utfört test. Jula har en billig variant. Om man har laddningsbara AA batterier kan det kanske funka på sikt.

Lite koll på Happy ger
http://happymtb.org/forum/read.php/1/2044049/2044885#msg-2044885

Jula har för klen effekt, kan ev hottas upp med större batteripack.
http://www.jula.se/batteriuppvarmda-sulor-914055
Rejmo verkar vara bra, men kan behöva hottas upp med större batteripack.
http://www.rejmo.se

Dessa har fjärrkontroll och batteri inbyggt i sulan, verkar krångligt och skört. Men praktiskt, man slipper sladdar. Finns på Naturkompaniet. 1799kr
http://www.naturkompaniet.se/Product/Product.aspx?id=136751&search=true

Dessa ser kompetenta ut
http://www.sportspec.se/web/Produkter/Alpintillbehor/Varmesulor-0456.aspx

Hot-tronic
http://www.hotronic.com/products/fw/index.html


Andra varianter är DX
http://dx.com/s/heated+insole

5 kommentarer:

 1. Har liknande problem. Men jag kör en känga, inte cykelskor. Använder spikpedaler för downhill istället för SPD-pedaler.

  Funderar lite på om kölden beror på den hårda sulan. Att den stryper blodcirkulation i foten. Funderar på att testa en gel-sula/silikonsula av nån sort.
  Ok, man får kanske lite sämre verkningsgrad i kraftöverföringen till pedalen. Men om man slipper djupfrysta tår, så är det nemas problemas.

  Sen är jag rent allmänt inne på att inte ha för tjocka strumpor. De bara hämmar blodcirkulationen. Men det är ju en avvägningsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här tog hand om samma biff som ni snackar om: http://www.cykloteket.se/gore-road-so-thermo-ws-skooverdrag/17663/produkt.html

   Fördelen är att man syns j-t bra, nackdelen är att man ser ut som ngn med ankfötter :-)

   De är grymma och mina fötter har inte frusit en dag sedan jag började använda dem. Senaste turen i -15 var inga problem för fötterna i alla fall...

   //Andreas

   Radera
  2. Tack för tips. De där överdragen ser ju grymma ut! Jag har förvisso testat de vanliga neopren förut, men jag antar att dessa är vassare. Problemet m överdrag är att det blir ett extra moment på och av, och hälften av gångerna glömmer jag att överdraget ska på först, sen skon. Och de fanns inte i stl 47 såg jag, men det går säkert att beställa.

   Radera
  3. @ Richard, jag tittade lite på Shimanos vandrarkängor m SPD, och vibramsula. Det hade säkert också funkat. Och kanske bättre värmemässigt, och mindre blodstoppande kanske. Jag vill ju ha SPD så jag får uppåtdraget i trampet.

   Radera
 2. Jon, du behöver nog inte ha jätteskor med de överdragen som jag snackar om eftersom du inte behöver ha lika många strumpor. De är inte i neopren, mer en blandning av fleece och vindskyddat material (neopren är ju ett gummi vilket dessa inte är). Passar mig bra som sjutton.

  Andreas

  SvaraRadera