söndag 16 december 2012

Google maps för iOS som cykelnavigator?

Redigerad! (det finns ju redan en version för Android, fast den föreslår konstiga omvägar)

Har precis installerat Google maps för iOS i min iPhone. Den verkar väldigt användbar och har t.o.m. kollektivtrafiken inlagd. Jag tror en funktion för cykelnavigering  skulle underlätta mycket för de som vill komma igång med cykelpendling, och direkt hitta snabbaste vägen till arbetsplatsen eller bara för olika ärenden. Tyvärr saknas navigering för cykel i appen för iOS.

I versionen för android finns dock cykelnavigering och är testad av cyklistbloggen. Den har dock väsentliga brister, tex den kan inte kombinera cykelbana och vanlig bilväg på ett användbart sätt.


Jag har lämnat förslag till Google maps direkt i appen, om att skapa en användbar cykelnavigering. Undrar bara vem som läser förslagen? om någon läser förslagen? Hur som helst ökar väl chanserna om fler lämnar in samma förslag.


Utan navigeringshjälp är det tidsödande att hitta snabbaste cykelrutten vid lite längre avstånd. Skyltade cykelbanor tenderar att plötsligt sluta vara skyltade. Cykelbanor som verkar löpa parallellt med bilväg kan plötsligt göra en avstickare och försvinna iväg i en oväntad riktning.
Cykelbanorna tenderar att vara ett lapptäcke utan samordning inom och mellan kommuner och stadsdelar.


Här är förslaget:
Lägg till navigation för cykel även för iOS versionen. Den version Google har för Android idag klarar inte att använda cykelbanor, den föreslår konstiga omvägar. Användarvänlig och rationell navigering för cykel med mobiltelefon saknas idag på marknaden. Navigering för cykel bör innehålla både röstkommandon och grafisk navigering på skärm, liknande navigering för bilar. Navigering för cykel måste kombinera cykelbanor och vanlig bilväg utan konstiga omvägar. Användarnas verkliga gjorda cykelrutter kan användas för att generera smarta förslag om cykelrutter. Användare kan redigera och lägga till rutter, och lägga till/redigera egna röstkommandon. Användare kan betygsätta och dela olika cykelrutter.


4 kommentarer:

 1. Det finns ju redan för Google Maps, i alla fall till Android, även om det inte fungerar helt klockrent. Med det vet du kanske redan. Alla funktioner som du räknar upp finns ju inte med men det är i alla fall en början.

  Om det nu inte finns för IOS (jag har ingen Iphone) så tvivlar jag på att Google kommer att lägga till en cykelnavigeringsfunktion. Google vill ju få över människor till Android varför incitament finns för att göra IOS-versionen lite mer sparsmakad.

  http://www.cyklistbloggen.se/2012/09/recension-google-cykelnavigering/

  SvaraRadera
 2. Du menar att cykelnavigering finns i androidversionen? Hur bra funkar det? tar den bara cykelbanor eller bilväg också? är det turn by turn navigering? Skulle vara intressant om du filmade av en liten testrunda du gör med cykeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det finns till Android. Funkar sådär, iaf när Cyklistbloggen testar det. Dom gjorde en hyfsat djupgående recension som jag länkade. Du såg inte den?

   Skulle ev. kunna göra en recension jag med nån gång. Den tar både cykelbanor och bilväg, dock inte helt optimalt vägval alltid. Det är Turn by turn-navigering.

   Får se om jag hinner med en recension i veckan.

   Radera
 3. Nu har jag läst recensionen cyklistbloggen gjort. Det verkar inte som om den är så smart, och föreslår omvägar när det är cykelbanor med. Då faller liksom idén med cykelnavigator, då funkar promenadläget kanske lika bra i övriga navigatorer.

  Det som är avgörande är att kunna använda gjorda verkliga resor med cykel som input vid ruttförslag. Och att användare kan lägga till egna röstkommandon på rutter.

  Jag har uppdaterat förslaget, så om fler skickar in samma förslag t Google kanske det ger resultat?

  SvaraRadera