måndag 13 januari 2014

Vintercykla med barn

Min 7-åring cyklar varje dag till skolan, tillsammans med mig, på cykelbanor i villaförorten. Hur funkar det för barn att cykla i vinterväglag?

Nu har äntligen vintern kommit, med ca 10cm snö i Hässelby. Även lokala cykelbanor plogas inom 6-12 timmar. Jag och Nils plockar fram cyklarna som vanligt när vi ska till skolan.

Nils susar iväg utan att fundera speciellt över snön. Jag ber honom provbromsa för att träna, och han får till en kontrollerad bakhjulssladd. Och jag påminner att det kan finnas is under snön, men jag misstänker att han redan slutat lyssna.

Jag har köpt fina Schwalbe marathon winter 20" dubbdäck till barncykeln hos min lokala cykelhandlare, men ännu inte monterat dem, så nu sitter det lagomt mönstrade MTB-däck på. Det ger tillräckligt grepp. Men jag ska byta till dubb nu. Uppdatering: nu sitter dubbdäcken på, och Nils är nöjd med dubbarna.Framme vid skolan gapar cykelstället tomt. På sommaren är det proppfullt. Jag skulle gärna se bilder på barn som vintercyklar på Stockholms stads hemsida. Och på Cykelfrämjandets och Svensk cyklings hemsidor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar